Στον Δήμο Καλαμάτας υπάρχουν πολλοί και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως των Ακοβίτικων, του Ελαιοχωρίου, του Βόλιμου Αρτεμισίας και της Αρχαίας Θουρίας.

Αρχαιολογικός χώρος Ακοβίτικα

Στις παρυφές του αστικού συγκροτήματος, δυτικά της πόλης της Καλαμάτας, βρίσκονται δύο σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις στην ανατολική πλευρά του ποταμού Άρι. Πρόκειται για το Πρωτοελλαδικό Μέγαρο της 3ης χιλιετίας π.Χ., που φανερώνει την ύπαρξη κάποιας μορφής κεντρικής εξουσίας στην περιοχή. Το Μέγαρο αποτελείτο από μια κεντρική αίθουσα και βοηθητικούς χώρους, η ιδιαιτερότητά του όμως έγκειται στους διαδρόμους που το περιβάλλουν, που παραπέμπουν σε ελάχιστα, σπάνιας αρχιτεκτονικής, κτίρια της ίδιας εποχής, που ανήκαν σε ισχυρούς άρχοντες με μεγάλη κοινωνική και διοικητική δύναμη. Σε ξεχωριστό περιφραγμένο χώρο πλησίον  βρίσκεται σημαντικό ιερό του 6ου αι. π.Χ., αφιερωμένο στον θεό Ποσειδώνα, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές που βρέθηκαν εκεί καθώς και τα χαρακτηριστικά αφιερώματα των αλιέων πιστών.

Αρχαιολογικός χώρος Ελαιοχωρίου

Το Ελαιοχώρι στο σύνολό του με την γύρω περιοχή περιλαμβάνει ερείπια μνημειώδους πολυγωνικού τοίχου (αρχαία οχύρωση) το οποίο κτίστηκε μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Μεσσήνης. Η περιοχή ταυτίζεται με την αρχαία πόλη «Καλάμαι».

Αρχαίο Ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος στο Βόλιμο Αρτεμισίας

Σε δύσβατη ορεινή περιοχή στις πλαγιές του Ταϋγέτου βρίσκεται το περίφημο και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας αρχαίο ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος. Ο τόπος λόγω της μεγάλης στρατιωτικής του σημασίας αποτέλεσε αντικείμενο διεκδικήσεων μεταξύ Μεσσήνιων και Λακεδαιμονίων. Στο εξωκκλήσι που βρίσκεται στο χώρο υπάρχει εντοιχισμένο άφθονο επιγραφικό υλικό, πολύτιμο για την ταύτιση του ιερού, ενώ πολλά από τα αρχαία ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

Αρχαιολογικός χώρος της κλασικής πόλης Θουρίας.

Στην αρχαία Θουρία, την πρώτη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας πριν από την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης, έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα, τόσο από τους μυκηναϊκούς όσο και από τους κλασσικούς χρόνους. Η πόλη φαίνεται ότι κατοικήθηκε από την 3η χιλιετία π.Χ. Στους μυκηναϊκούς χρόνους η περιοχή ταυτίζεται με την ομηρική Άνθεια και απέκτησε τεράστια ακμή όπως μαρτυρεί το εκτεταμένο νεκροταφείο των επιβλητικών θαλαμωτών τάφων στα Ελληνικά, που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές καθώς και ο ηγεμονικός θολωτός τάφος με το πλήθος των πολύτιμων ευρημάτων στην Άνθεια, στη θέση Ράχη. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η αρχαία πόλη ήταν πυκνοκατοικημένη κατά τους κλασικούς χρόνους με τειχισμένη ακρόπολη και λαμπρούς ναούς, ενώ από τη ρωμαϊκή εποχή σώζεται το άριστα διατηρημένο ρωμαϊκό λουτρό. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Πολλά από τα ευρήματα αυτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Αλλά όλη η περιοχή της Μεσσηνίας παρουσιάζει σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η αρχαία Μεσσήνη, το Ανάκτορο του Νέστορα, οι αρχαίες Θαλαμές,το Ιερό του Παμίσου και η Περιστεριά αξίζουν κάθε λεπτό του χρόνου σας, σε ένα εντυπωσιακό ταξίδι στα βάθη της ιστορίας.

Η αρχαία Μεσσήνη

Μόλις 30 χλμ. από την Καλαμάτα θα βρεθείτε σε έναν συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο, από τους σημαντικότερους στην Πελοπόννησο. Η αρχαία Μεσσήνη χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναούς, οικίες, τείχη και δημόσια κτήρια, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Θα δείτε, μεταξύ άλλων, το τείχος που χρονολογείται στον 3ο αι. π.Χ. με κυρίαρχη την Αρκαδική Πύλη και τους οκτώ πύργους της, δημόσια κτήρια, την Αγορά, τον ναό της Αρτέμιδος Φωσφόρου ή Ορθίας, το Στάδιο, το Ηρώο, το θέατρο, την κρήνη και κατοικίες. Από το καλοκαίρι του 2013 το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης εγκαινιάστηκε και επαναλειτουργεί, ώστε να φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα.

Το Ανάκτορο του Νέστορα

Ένας εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος, ένα παλάτι που θεωρείται το πιο καλά διατηρημένο Μυκηναϊκό Ανάκτορο στον Ελλαδικό χώρο. Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τη σημερινή Πύλο, το Ανάκτορο του Νέστορα χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. από τον ίδιο το βασιλιά, ο οποίος παρουσιάζεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως συνετός γέροντας, τη γνώμη του οποίου πάντα σέβονταν οι Αχαιοί. Ο αρχαιολόγος που ξεκίνησε και τις πρώτες  έρευνες για τον εντοπισμό του ανακτόρου του Νέστορα, το 1888, ήταν ο Ερρίκος Σλήμαν. Η στιγμή για την μεγάλη ανακάλυψη όμως ήρθε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Cincinnati, των ΗΠΑ. Οι χίλιες πινακίδες από το αρχείο του ανακτόρου, με κείμενα σε Γραμμική Β’, που ήρθαν στο φως από τους αρχαιολόγους, μας αποκαλύπτουν πολλές σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, αλλά και τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της προϊστορικής Πύλου. Το Ανάκτορο του Νέστορα αποτελείται από τρεις κύριες αυτοτελείς πτέρυγες, που με τη σειρά τους διαχωρίζονται σε 105 διαμερίσματα. Η μεγάλη ορθογώνια «αίθουσα του θρόνου» με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά.

 

Αρχαίες Θαλάμες

Ακόμα πιο ψηλά από τον σημερινό οικισμό Θαλάμες συναντά κανείς τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στις Αρχαίες Θαλάμες, την περίοδο της ακμής, βρισκόταν το μαντείο της Πασιφάης, το οποίο κατά κόρον χρησιμοποιούσαν οι Σπαρτιάτες, ενώ λατρεύονταν επίσης οι Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης, για τους οποίους ο περιηγητής Παυσανίας γράφει ότι γεννήθηκαν εκεί. Μάλιστα αναφέρει ότι στο νησάκι Πέφνο, επίνειο των Θαλαμών, που βρίσκεται στην περιοχή του σημερινού ψαροχωρίου Αγ. Δημήτριος, υπήρχαν αγάλματα των Διόσκουρων. Το ονειρομαντείο που λειτουργούσε η Ινώ, βρισκόταν επίσης στις Αρχαίες Θαλάμες, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, όσοι ήθελαν, έπιναν νερό από την ιερή πηγή, στη συνέχεια κοιμόντουσαν σε ειδικό χώρο και τελικά οι ιερείς τους εξηγούσαν τα όνειρά τους. Τα σημαντικότερα εκθέματα από τις Αρχαίες Θαλάμες εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.

 

Ιερό του Παμίσου

Στο σύγχρονο χωριό Άγιος Φλώρος της Μεσσηνίας, στις πηγές του ποταμού Παμίσου ήταν χτισμένο το ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό. Στη βορεινή πλευρά του χωριού  υπάρχουν δύο μικρές αλλά βαθιές λίμνες, σκεπασμένες με νούφαρα και άλλα υδροχαρή φυτά. Λέγονται «Μάτια» και πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή ήλθαν στο φως τα ερείπια του Ιερού του Παμίσου. Πρόκειται για αρχαίο ιερό, δωρικού ρυθμού, με μια μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή: «ΑΣΚΛΑΠΙΟΔΩΡΟΣ ΠΑΜΙΣΩΙ» και μία ακόμα που γράφει: «ΔΕΞΙΠΠΟΣ EYXHN ΕΠΗΚΟΩ ΠΑΜΙΣΩ». Πολλά σημαντικά ευρήματα ήλθαν στο φως στο σημείο: πέντε κούροι, αρκετά ορειχάλκινα αγαλμάτια που παριστάνουν μικρά παιδιά με παραμορφωμένα μέλη, ειδώλια, και άλλα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, ενώ τα ορειχάλκινα ευρήματα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

 

Περιστεριά

Ένας από τους μυκηναϊκούς οικισμούς της Μεσσηνίας, η Περιστεριά, έδωσε εντυπωσιακά χρυσά ευρήματα, που σε συνδυασμό με το μέγεθός των κτισμάτων, οδηγούν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για μια σπουδαία αρχαία πόλη. Ο λόφος της Περιστεριάς απέχει 1 χλμ. βόρεια από το χωριό Μύρο Μεσσηνίας και περίπου 8 χλμ από την Κυπαρισσία. Οι τρεις θολωτοί τάφοι εντός του αρχαιολογικού χώρου και ένας ακόμα στα νότια του λόφου, τμήμα Ανακτόρου και πολλές κατοικίες είναι μεταξύ των σπουδαιότερων ευρημάτων στην περιοχή. Κοσμήματα και είδη καθημερινής χρήσης που ήρθαν στο φως  εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Χώρας. Οι αρχαιότερες κατασκευές χρονολογούνται στα 2.200 π.Χ. και εντοπίζονται στην περιοχή γύρω από τον μεγάλο, αναστηλωμένο θολωτό τάφο.

Produced by AgoraInternetMarketing AGORAinfo.net

Επιλογή Γλώσσας
Πιστοποίηση