Διαβήτης και Τρίτη Ηλικία
Ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη στην τρίτη ηλικία συνεχώς αυξάνεται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, πάνω από το 1/4 των ατόμων άνω των 65 ετών πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και το 2045 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων μεταξύ 65 και 79 ετών με σακχαρώδη διαβήτη θα αγγίζει τα 191 εκατομμύρια.
Αίτια εμφάνισης διαβήτη στην τρίτη ηλικία
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος ζωής του μέσου ανθρώπου έχει αλλάξει, με κύρια στοιχεία την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζεται μία έκπτωση της λειτουργίας των β-κυττάρων, με συνέπεια τη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης καθώς και την αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη λόγω έκτοπης εναπόθεσης λιπώδους ιστού και μείωση της μυικής μάζας.
Διάγνωση – συμπτώματα διαβήτη στην τρίτη ηλικία
Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη στην τρίτη ηλικία γίνεται με τα ίδια εργαστηριακά κριτήρια που ισχύουν για τις νεότερες ηλικίες, ενώ τις περισσότερες φορές εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα, όπως κόπωση, μυική αδυναμία, λοιμώξεις γεννητικών οργάνων κ.α.. Πολύ σπάνια και σε ακραίες καταστάσεις (δυνητικά επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή), παρουσιάζεται με τη μορφή μη κετοτικού υπεροσμωτικού κώματος και διαβητικής κετοξέωσης.
Στην τρίτη ηλικία ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και Άλτσχαϊμερ, καθώς και διπλασιασμό του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Εξατομίκευση γλυκαιμικών στόχων στην τρίτη ηλικία
Η ετερογένεια του πληθυσμού των υπερήλικων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 τόσο κλινικά (συννοσηρότητες, διάρκεια και επιπλοκές διαβήτη), λειτουργικά (κινητικές δυσκολίες, συχνές πτώσεις-κατάγματα), νευροψυχολογικά (γνωσιακές διαταραχές, μελαγχολία), όσο και κοινωνικά (μοναχική σίτιση, περιορισμένοι οικονομικοί πόροι), κάνει επιτακτική την ανάγκη για εξατομίκευση των γλυκαιμικών στόχων.
Υπογλυκαιμικά επεισόδια στην τρίτη ηλικία
Ιδιαίτερα δε τονίζεται η αποφυγή υπογλυκαιμικών επεισοδίων, η χορήγηση φαρμάκων που παρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και η ελαστικότητα των στόχων σε πολύ ευπαθείς ηλικιωμένους. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλοι οι 70αρηδες δεν είναι ίδιοι!!!
Η σημασία της άσκησης και της διατροφής στην τρίτη ηλικία
Τέλος ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην άσκηση με αερόβια γυμναστική ή εναλλακτικά εφαρμογή προγράμματος προοδευτικής αύξησης της εντάσης των μυών (3-5 φορές την εβδομάδα), καθώς και εκπαίδευση στη σωστή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσογειακή διατροφή που φαίνεται ότι αυξάνει την επιβίωση στους ενήλικες. Ολοκληρώνοντας, να τονίσουμε τη σημασία της συνδυαστικής αντιμετώπισης και των λοιπών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία), αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θεραπεύουμε τον άρρωστο συνολικά και όχι μία μόνο ασθένεια.
Dr Καπερνόπουλος Χαράλαμπος
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος
Παπαδοπούλειον Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Papadopoulion Residential Home for Seniors
www.papadopoulion.gr
https://www.youtube.com/watch?v=c3uYPJmrAHQ
Επισκεφτείτε το blog μας για να διαβάσετε και άλλα ιατρικά άρθρα