Η ψυχολογική κατάσταση της τρίτης ηλικίας μέσα στην πανδημία

By 18 Ιουνίου, 2020Ιατρικά
Η ψυχολογική κατάσταση της τρίτης ηλικίας


Η ψυχολογική κατάσταση της τρίτης ηλικίας στη διάρκεια της πανδημίας χαρακτηρίζεται ως εύθραυστη.
Επαγγελματίες υγείας από το “Παπαδοπούλειον” μιλούν στην “Ε”.

ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - Η ψυχολογική κατάσταση της τρίτης ηλικίας

Η αλλαγή στη ρουτίνα τους, η κοινωνική απομόνωση,  η ψυχολογική πίεση που προκύπτει εξαιτίας της μοναξιάς και του εγκλεισμού στο σπίτι, ο φόβος που προκαλεί το ενδεχόμενο της αρρώστιας, μπορούν να δημιουργήσουν άγχος, αναστάτωση και ανασφάλεια στους ηλικιωμένους. Αυτό σημειώνει η Γιώτα Παπαγεωργίου, ψυχολόγος-σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και εξωτερική συνεργάτιδα της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Παπαδοπούλειον, και εξηγεί πως “το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι, αλλά και όσοι έχουν προϋπάρχουσες ασθένειες, έχουν χαρακτηριστεί ως ευπαθείς ομάδες, που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, τους δημιουργεί περισσότερο άγχος από αυτό που έχουμε όλοι οι υπόλοιποι αυτήν την εποχή”.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η κ. Παπαγεωργίου εξηγεί πως το στρες που νιώθουν δεν περιορίζεται μόνο στην προσπάθειά τους να παραμείνουν υγιείς, αλλά συνοδεύεται και από τον φόβο ότι αν κολλήσουν τον ιό είναι πολύ πιθανό να έχουν επιπλοκές, να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμα και να κινδυνέψει η ζωή τους. Δεν είναι μάλιστα καθόλου απίθανο, προσθέτει, να νιώθουν και θυμό για την κατάσταση, μέσα στη δίνη της οποίας βρέθηκαν και την οποία καλούνται τώρα να διαχειριστούν.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο για ανθρώπους που βιώνουν νοητική έκπτωση και άνοια γιατί, όπως λέει, δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση, τη σοβαρότητά της, αλλά και τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε όλοι ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς. Ετσι, πέφτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στους φροντιστές και τους συγγενείς, που προσπαθούν να εξηγούν και να δικαιολογούν την κατάσταση διαρκώς – και ταυτόχρονα να φροντίζουν για την ασφάλεια και την καλή υγεία των ηλικιωμένων.

ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΜΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑ

Οι ηλικιωμένοι έχουν συνηθίσει να ακολουθούν μία ρουτίνα, που συχνά, επισημαίνει η ψυχολόγος, περιλαμβάνει τη βόλτα τους, το να πηγαίνουν στην τράπεζα για τη σύνταξή τους, στο γιατρό και το φαρμακείο για τα φάρμακά τους, στα μαγαζιά για να κάνουν τα ψώνια τους, στο καφενείο, στα εγγόνια τους, στα παιδιά τους… Ξαφνικά όλα αυτά χρειάζεται να αλλάξουν. Τα περισσότερα να σταματήσουν και άλλα να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή ή -όταν είναι δυνατόν- να τα κάνουν άλλοι γι’ αυτούς. Ξαφνικά τα παιδιά τους, που είχαν συνηθίσει οι ίδιοι να τα βοηθούν, με τις καθημερινές δουλειές, τα ψώνια, το μαγείρεμα, το babysitting, θα πρέπει να τους ψωνίζουν και να τους εξυπηρετούν. Και βέβαια οι ίδιοι, θα πρέπει, συμπληρώνει, να μην είναι πολύ απαιτητικοί και δύσκολοι, να επιδεικνύουν υπομονή και να μην παραπονιούνται ούτε να δυσανασχετούν για όλα όσα συμβαίνουν…

ΝΙΩΘΟΥΝ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ταυτόχρονα, μπορεί να έχουν ακούσει ότι στα νοσοκομεία και στις Εντατικές δίνεται προτεραιότητα στους νεότερους και ότι ορισμένοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τα τόσο αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, λέει η κ. Παπαγεωργίου. Ολα αυτά, συν τον φόβο και το στρες που νιώθουν σχετικά με το ενδεχόμενο να κολλήσουν και να κινδυνέψουν, τους κάνουν να νιώθουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

Εχοντας υπόψη τα παραπάνω, στο “Παπαδοπούλειον” – Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της πόλης μας, έχει ληφθεί η σχετική μέριμνα, λέει η Γιώτα Παπαγεωργίου, ώστε να εξασφαλίζονται τα εξής (τα οποία, αναλογικά, αποτελούν προτάσεις προς τους συγγενείς και φροντιστές κάθε ηλικιωμένου) αυτό το χρονικό διάστημα:

• Ενθαρρύνονται -για να μην νιώθουν κοινωνικά αποκομμένοι και απομονωμένοι (η απομόνωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία )- να επικοινωνούν με άλλους συγγενείς και οικεία πρόσωπα είτε με σταθερό τηλέφωνο ή κινητό είτε με την χρήση οιασδήποτε ηλεκτρονικής μορφής επικοινωνίας. Eίτε, εφόσον είναι θρησκευόμενα άτομα, να εξακολουθούν να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο, παραμένουν ασφαλείς χωρίς να νιώθουν μόνοι.

• Η ελαφριά άσκηση με τη βοήθεια διαφόρων προγραμμάτων που συστήνονται από τους ειδικούς του χώρου (φυσιοθεραπευτική ομάδα, γυμνάστρια) τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο.

• Η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του προγράμματος διατροφής τους, που βοηθάει στο να τρώνε υγιεινά και βέβαια να περνάνε την ώρα τους ευχάριστα και δημιουργικά.

• Η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες (π.χ. το διάβασμα βιβλίων, η κηπουρική, η ζωγραφική, οι ταινίες, το πλέξιμο, το κέντημα κ.ά.), που παίρνουν τη σκέψη τους από την κατάσταση που βιώνουμε.

• Ο αυτοπεριορισμός στις ειδήσεις και εκπομπές που σχετίζονται με τον κορονοϊό, γιατί το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αγχωθούν και να νιώθουν πολύ πιεσμένοι, αν έχουν ασταμάτητα εκεί το μυαλό τους.

• Τακτή και συνεχής ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις από την επιστημονική ομάδα του χώρου (καρδιολόγος, γηρίατρος, εξειδικευμένος παθολόγος, ψυχολόγος), που αποτελούν έγκυρες επιστημονικές πηγές, αξιόπιστες, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές.

• Τακτή και συνεχής ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, ώστε να προάγεται το αίσθημα της ασφάλειας και της ελπίδας απέναντι στα πρωτόγνωρα νέα δεδομένα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ “ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟΝ” ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

ΓΚΟΛΦΩ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - Η ψυχολογική κατάσταση της τρίτης ηλικίας

Η Γκόλφω Δημητροπούλου είναι ιατρός-γηρίατρος στο Παπαδοπούλειον. Οπως λέει, σε οίκους φιλοξενίας σαν το “Παπαδοπούλειον”, η υψηλή φροντίδα των ηλικιωμένων έχει προτεραιότητα, ιδιαίτερα αυτή την πρωτόγνωρη χρονική περίοδο που διανύουμε.

Σύμφωνα με το γενικότερο πλαίσιο, επισημαίνει η ίδια, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχουν συντάξει σχετική εγκύκλιο με σαφείς οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας και προστασίας των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων – τις οποίες και αναλύει:

– Απαγόρευση του επισκεπτηρίου, αναστολή των εκδηλώσεων εντός του “Παπαδοπουλείου” και διακοπή εξόδου των φιλοξενουμένων για λόγους αναψυχής.

– Με βάση το πρωτόκολλο των οδηγιών, γίνεται χρήση κατάλληλου εξοπλισμού όπως μάσκες, γάντια μιας χρήσης κτλ, από όλο το προσωπικό και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Επίσης τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

– Ακολουθούνται σαφείς οδηγίες όσον αφορά την υγιεινή, την απολύμανση των χώρων, έλεγχος του αερισμού και του εξαερισμού.

– Γίνεται καθημερινή εξέταση της κλινικής κατάστασης των φιλοξενουμένων από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Εχει οριστεί δωμάτιο καραντίνας σε περίπτωση κρούσματος ή υποψία αυτού και όλοι είναι προετοιμασμένοι για την διαχείρισή του.

Επίσης, η γιατρός διευκρινίζει ότι οι νέες εισαγωγές γίνονται στο χώρο της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, εφόσον πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί. Ενώ, προσθέτει, βρίσκονται σε αναμονή μαζικού ελέγχου με τα test ανοσοποίησης σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, όπως τονίζει, είναι η ψυχολογική υποστήριξη των φιλοξενουμένων. Αυτή, εξηγεί, επιτυγχάνεται μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και καθησυχασμού για την τρέχουσα κατάσταση,  με ψυχολογική υποστήριξη από την ψυχολόγο της Μονάδας Φροντίδας και όλο το προσωπικό, με συνέχιση και ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων στον χώρο τους (μουσική, φιλαναγνωσία, διαδραστικά παιχνίδια, περιπάτους στους εξωτερικούς χώρους της μονάδας κ.λπ.), ήπια εκγύμναση, φυσικοθεραπεία κ.ά.

Επίσης, οι φιλοξενούμενοι επικοινωνούν τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοκλήσης με τους οικείους τους – οι οποίοι ενημερώνονται από την επιστημονική ομάδα για θέματα που τους αφορούν.

Καταλήγοντας, η Γκόλφω Δημητροπούλου διαβεβαιώνει ότι και στην ιδιαίτερη αυτή περίοδο που ζούμε, στο “Παπαδοπούλειον” συνεχίζεται η ολιστική προσέγγιση των φιλοξενουμένων, με επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Πηγή “Ελευθερία” https://rb.gy/ozevtr

Επισκεφτείτε το blog μας για να διαβάσετε και άλλα ιατρικά άρθρα.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Παπαδοπούλειον Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Papadopoulion Residential Home for Seniors
www.papadopoulion.gr
info@papadopoulion.gr
+30 27210 62235

 

Call Now Button