Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

By 17 Νοεμβρίου, 2020Ιατρικά
ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ


Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Με τον όρο Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), περιγράφεται μια ομάδα αναπνευστικών παθήσεων, όπως Χρόνια Βρογχίτιδα (έντονη φλεγμονή των βρόγχων-αναστρέψιμη βλάβη) και Εμφύσημα (καταστροφή του πνεύμονα-μη αναστρέψιμη βλάβη), οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την απόφραξη των αεραγωγών του αναπνευστικού συστήματος και τον περιορισμό της ροής του αέρα. Η νόσος είναι χρόνια, η απόφραξη επιδεινώνεται λόγω της εξελικτικής πορείας της φλεγμονής που δημιουργείται στους πνεύμονες και οι ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο παρουσιάζουν δύσπνοια.

Επιδημιολογία της ΧΑΠ

Στην Ελλάδα, το 8,4% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 35 ετών, δηλαδή περίπου 500.000 ασθενείς, πάσχουν από ΧΑΠ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ΧΑΠ είναι 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως και η μόνη, της οποίας τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται.

Συμπτώματα και συνοδά νοσήματα της ΧΑΠ

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια στην άσκηση και σταδιακά και στην ηρεμία, ο χρόνιος βήχας με αποβολή πτυέλων, συριγμός και αίσθημα σύσφιγξης στο θώρακα. Στην εποχή που ζούμε είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα εάν νοσήσουν με COVID-19. Επίσης μπορεί να προκύψει ανορεξία και απώλεια βάρους.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ αναπτύσσουν μεγαλύτερη συν νοσηρότητα, η οποία είναι και χαρακτηριστικό της γήρανσης. Τα πιο συχνά συνοδά νοσήματα είναι: στεφανιαία νόσος, αρρυθμίες, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, άγχος και κατάθλιψη, οστεοπόρωση, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, δυσλειτουργεία σκελετικών μυών, αναιμία, καρκίνος του πνεύμονα, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, σακχαρώδης διαβήτης και μεταβολικό σύνδρομο.

Αιτιολογία της ΧΑΠ

Όσον αφορά την αιτιολογία της νόσου, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες είναι η έκθεση σε επαγγελματική σκόνη, χημικές ουσίες, ατμούς ή άλλους αέριους ρύπους, στην εξωτερική ή εσωτερική ρύπανση, συχνές λοιμώξεις των πνευμόνων κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής και γενετικοί παράγοντες.

Διάγνωση της ΧΑΠ

Για την διάγνωση της νόσου βασιζόμαστε στο ιστορικό του ασθενούς, τη φυσική εξέταση και κλινικο-εργαστηριακές εξετάσεις πχ ακτινογραφία, εξετάσεις αίματος και κυρίως σπιρομέτρηση.

Θεραπεία της ΧΑΠ

Η θεραπεία της ΧΑΠ περιλαμβάνει :

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Πνευμονική αποκατάσταση (βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ασθενούς, εκμάθηση του σωστού τρόπου αναπνοής)
  • Οξυγόνο
  • Χειρουργική επέμβαση (στην πολύ σοβαρή ΧΑΠ)

Συμπερασματικά, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια συχνή νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί ακολουθώντας υγιείς τρόπους διαβίωσης και να θεραπευθεί.

Επιμέλεια άρθρου:
Γκόλφω Δημητροπούλου, Γηρίατρος

Γκόλφω Δημητροπούλου, Γηρίατρος στην ΜΦΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟΝ
Παπαδοπούλειον Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Papadopoulion Residential Home for Seniors
www.papadopoulion.gr

https://www.youtube.com/watch?v=c3uYPJmrAHQ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

 

Επισκεφτείτε το blog μας για να διαβάσετε και άλλα ιατρικά άρθρα

Call Now Button