ΕΠΙΤΥΧΗΣ, ΕΝΕΡΓΗ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

By 28 Σεπτεμβρίου, 2020Ιατρικά
Επιτυχής, Ενεργή και Υγιή Γήρανση

ΓΗΡΑΝΣΗ: ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ

Πως μπορούμε να έχουμε μια επιτυχή, ενεργή και υγιή γήρανση και πως μπορεί αυτή να αποτελέσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Η γήρανση αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με το WHO ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) τα άτομα άνω των 60 ετών αυξάνονται ταχύτατα.Το 2050 οι over 60 θα είναι σχεδόν 20 δις δηλαδή το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όσον αφορά την μεγάλη ηλκία over 85 από 2,3% θα φτάσουν στο 7,8%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εurostat 2016, η Ελλάδα είναι η δεύτερη γηραιότερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία, όσον αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.

Ο γηριατρικός ασθενής όπως και ο “εύθραυστος ηλικιωμένος” παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως μείωση των αποθεμάτων της λειτουργικότητας και την πολυπαθολογία και κατά συνέπεια την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης και φροντίδας τους, όχι μόνο όσον αφορά τα ιατρικά τους νοσήματα, αλλά και της ψυχολογικής και κοινωνικής τους υγείας. Όμως:

Η ΓΗΡΑΝΣΗ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ

Αλλά μια φάση της ζωής μας την οποία πρέπει να διαχειριζόμαστε όπως της αρμόζει, ολιστικά με την βοήθεια της Γηριατρικής, που δυστυχώς εξακολουθεί να μην υπάρχει στην φαρέτρα των ιατρικών ειδικοτήτων στην χώρα μας και στοχεύει στην “επιτυχή γήρανση” μέσω της σωστής διατροφής, άσκησης, κοινωνικοποίησης.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΙΔΙΟΙ

Και αυτό γιατί παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας και κατά συνέπεια οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Τα οποία έχουν θεσπιστεί και καταγραφεί στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την σωματική και πνευματική ευεξία, την ελευθερία και την ασφάλεια, το δικαίωμα σε εξατομικευμένη φροντίδα υψηλής ποιότητας κτλ.

ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-SILVER ECONOMY

Η γήρανση του πληθυσμού, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προκλήσεις για μια οικονομία λόγω των σημαντικότατων πόρων του κρατικού προϋπολογισμού που απορροφούνται από τα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.

Όμως, το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού θα μπορούσε να μεταστραφεί σε προστιθέμενη αξία για μια οικονομία;

Ο όρος «silver economy» προκύπτει από τα γκρίζα μαλλιά. Πρόκειται για όρο που συνδέεται με την κατηγορία του πληθυσμού που αφορά τους ενηλίκους άνω των 50 ετών και με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα που παράγεται ή σχετίζεται με τις ανάγκες της ηλικιακής αυτής ομάδας. Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως παραδείγματα ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων της «ασημένιας οικονομίας» αναφέρονται η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών συνδεόμενων με την online και σε πραγματικό χρόνο ηλεκτρονική παρακολούθηση και διάγνωση της υγείας, με την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής, με τη χρήση ρομποτικών και άλλων έξυπνων συσκευών για την υποβοήθηση ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα, η μελέτη και κατασκευή «έξυπνων» κατοικιών ή και ολόκληρων οικισμών προορισμένων να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ηλικιωμένων, η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αναψυχής και τουρισμού, καθώς και η παροχή εξειδικευμένης και ηλικιακά φιλικής (age friendly) τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πηγή: Χρήστος Ταραντίλης, Καθ. Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει μια ευκαιρία που δεν παρουσιάστηκε πριν στην ιστορία της. Έχουμε μια τεράστια πηγή γνώσης και εμπειριών με σχετικά υγιέστερους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Γκόλφω Δημητροπούλου, Γηρίατρος


Παπαδοπούλειον Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Papadopoulion Residential Home for Seniors
www.papadopoulion.gr

https://www.youtube.com/watch?v=c3uYPJmrAHQ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

 

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Papadopoulion είναι μία 5στερη Μονάδα υποστηρικτικής διαβίωσης, η οποία παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, σε ανθρώπους που χρειάζονται αποκατάσταση και σε ανθρώπους με άνοια.

Μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οργανωμένες εκδηλώσεις και καθημερινά προηγμένα προγράμματα ευεξίας  η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Papadopoulion δημιουργεί για τους ηλικιωμένους της μία διαμονή γεμάτη ζωή, η οποία συνοδεύεται επίσης από υψηλό επίπεδο ιατρικής παρακολούθησης και φροντίδας.

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Papadopoulion βρίσκεται στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας. Οι φιλοξενούμενοί  έχουν τον προνόμιο να απολαμβάνουν την καταπληκτική θέα του μεγαλοπρεπούς Ταϋγέτου και του Μεσσηνιακού κόλπου και να ζουν σε ένα ιδανικό περιβάλλον που τους παρέχει μια πλούσια μεσογειακή διατροφή με τοπικά υλικά.

 

Papadopoulion Residential Home for Seniors, is a 5 star assisted living facility that provides 24-hour primary care support to elderly, people who need rehabilitation, and people with dementia.

Through recreational activities, organized events, and daily advanced wellness programs we manage to create a residence full of life that also provides a high level of medical observation and care according to each person’s needs.

Located in Kalamata, Greece our residents are also surrounded by the magnificent Taygetos mountain and spectacular views of the Messinian Gulf offering an ideal environment to heal and enjoy a rich Mediterranean menu made by our chef with fresh produce from Kalamatas local markets.

 

Επισκεφτείτε το blog μας για να διαβάσετε και άλλα ιατρικά άρθρα.

Call Now Button