Φιλία στην Τρίτη Ηλικία

By 30 Ιουλίου, 2021Ιατρικά
Η φιλία στην Τρίτη Ηλικία


Η φιλία στην Τρίτη ηλικία και στην ζωή μας γενικότερα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να οικοδομήσουμε ή να διατηρήσουμε φιλίες. Κατανοήστε τη σημασία της φιλίας στη ζωή σας και τι μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε και να καλλιεργήσετε φιλίες.

Για ποιους λόγους είναι πολύτιμοι οι καλοί φίλοι στην Τρίτη Ηλικία;
  • Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και μας περιμένουν, μάλλον, πολλά ακόμα χρόνια ζωής μπροστά μας.
  • Οι άνθρωποι που έχουν φίλους έχουν σίγουρα καλύτερη υγεία από εκείνους που δεν έχουν. Οι ενήλικες με ισχυρή κοινωνική υποστήριξη έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, προβλήματα καρδιάς κλπ., έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και ζουν περισσότερο. Αρκεί μόνο αυτό για να πειστούμε αλλά ας σκεφτούμε επίσης ότι:
  • Οι φίλοι μας θα είναι κοντά μας όταν η οικογένειά μας δεν μπορεί επειδή π.χ. ζει μακριά μας.
  • Οι φίλοι μας θα είναι κοντά μας γιατί θα έχουν περισσότερο χρόνο απ΄ότι τα παιδιά μας που οι υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν να μας επισκέπτονται καθημερινά ακόμη και αν ζούμε στην ίδια πόλη.Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η φιλία είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας όσο η σωστή διατροφή και άσκηση.  Αντιθέτως η έλλειψη φίλων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι «ο άνθρωπος είναι ον φύσει κοινωνικό και πολιτικό.  Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά από τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι θηρίο ή θεός».

Οι  καλοί φίλοι μας δίνουν τόσα πολλά και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να αναπτύξουμε νέες φιλίες και να διατηρήσουμε τις καλές φιλίες που έχουμε στην ζωή μας.

Η φιλία στην Τρίτη Ηλικία

 Μας παρέχουν υποστήριξη, συντροφικότητα και αποδοχή συμβάλλοντας στην αυτοεκτίμηση μας. Μειώνουν το άγχος μας και προστατεύουν την σωματική και ψυχική μας υγεία. Μας ενθαρρύνουν να αλλάξουμε ή να αποφεύγουμε κακές συνήθειες τρόπου ζωής (π.χ. αλκοόλ, παχυσαρκία κλπ ). Μελέτη του Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια σταθερή φιλία βοηθά ακόμη και στην υγεία του εγκεφάλου. Άλλη επίσης μελέτη έδειξε ότι το να ξοδεύουμε χρόνο με θετικούς φίλους αλλάζει πραγματικά τις προοπτικές μας προς το καλύτερο, είμαστε πιο ευτυχισμένοι.

 

Πώς θα αποκτήσουμε καλούς φίλους;
Η ανάπτυξη μιας φιλίας χρειάζεται προσπάθεια.  Πρέπει να αναλάβεις την πρωτοβουλία αντί να περιμένεις παθητικά. «Ανοίξου», γίνε μέλος σε ομάδες π.χ. στην εκκλησιαστική σου κοινότητα, στη λέσχη φιλίας της περιοχής σου, σε χορωδία, σε χορευτικό όμιλο, που σου δίνουν την δυνατότητα για επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης.  Έπειτα γίνε εσύ πρώτα ο φίλος που θα ήθελες να αποκτήσεις.

Η φιλία στην Τρίτη Ηλικία

Να σημειώσουμε βέβαια ότι, παρόλο που η δυναμική των ανδρικών και γυναικείων φιλιών είναι παρόμοια υπάρχει μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται σε φιλίες.  Οι άνδρες προτιμούν πιο απλές σχέσεις, λιγότερο οικείες, με κοινές δραστηριότητες (π.χ. ψάρεμα, ποδόσφαιρο, τάβλι κλπ). Οι γυναίκες αντιθέτως είναι πιο συναισθηματικές και οι επαφές τους πιο οικείες και προσωπικές, περιλαμβάνουν συζητήσεις, ανταλλαγή συναισθημάτων και εμπειριών, υποστήριξη.

 

Σε τι βασίζεται μια καλή φιλία;

Η ανάπτυξη και η διατήρηση μιας υγιούς φιλίας στηρίζεται στην αλληλοκατανόηση, στην αλληλοϋποστήριξη, στο μοίρασμα. Παρέχοντας υποστήριξη και κατανόηση στους φίλους μας ενισχύουμε τους δεσμούς μας . Είναι επίσης εξίσου σημαντικό να είμαστε καλοί φίλοι όσο και να περιβαλλόμαστε από καλούς φίλους.  Επιπρόσθετα, η φιλία χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο στην ψυχαγωγία, σε κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που αρέσουν και στις δύο πλευρές και μας κάνουν χαρούμενους.

Δεν είναι ποτέ αργά να δημιουργήσετε νέους φίλους ή να προσπαθήσετε να επανασυνδεθείτε με παλιούς.  Μερικές ρυτίδες δεν αφαιρούν την επιθυμία για νέες εμπειρίες.  Στην Τρίτη ηλικία πια έχετε μάθει πολλά για την φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις και είστε σε θέση να αναγνωρίζετε ποιος  πραγματικά αξίζει την αγάπη σας και ποιος όχι, είστε πιο επιλεκτικοί και γνωρίζετε ακριβώς τι θέλετε.  Μπορείτε λοιπόν να έχετε πιο εύστοχες επιλογές.  Αξίζει την  προσπάθειά σας και τον χρόνο σας γιατί θα δημιουργήσει μια καλύτερη προοπτική για τα επόμενα χρόνια της ζωής σας!

Ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι ηλικιωμένοι ενήλικες επέλεξαν να διαμείνουν στο Παπαδοπούλειον  είναι η ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να κάνουν νέους φίλους και να αντιμετωπίσουν την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση που βίωναν. Η συνύπαρξη με ηλικιωμένους ενήλικες, η συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά εντός ή εκτός της μονάδας δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις  για μια ποιοτική καθημερινότητα γεμάτη ζωή, συντροφιά, φροντίδα και ασφάλεια.  

Προγραμματίστε μια online ξενάγηση στις εγκαταστάσεις μας, από το έμπειρο προσωπικό μας, στην ιστοσελίδα μας ή καλώντας στο +27210 62235.

 

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Παπαδοπούλειον Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Papadopoulion Residential Home for Seniors
www.papadopoulion.gr

https://www.youtube.com/watch?v=c3uYPJmrAHQ

 

 

 

Call Now Button