Ο δεκάλογος των ευτυχισμένων “αιωνόβιων”!

By 18 Μαρτίου, 2021Ιατρικά
Ο δεκάλογος των ευτυχισμένων αιωνόβιων


Ο δεκάλογος των ευτυχισμένων “αιωνόβιων”. Τα δέκα βήματα για ψυχική υγεία!

Θεωρούμε ότι την ευτυχία μπορούν να τη διεκδικήσουν και να τη βιώσουν μόνο οι νέοι και πως οι ηλικιωμένοι δεν την δικαιούνται. Καιρός να αλλάξουμε τρόπο σκέψης γιατί η ευτυχία μπορεί να έρθει μετά τα πρώτα -ήντα!

  1. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη: Η έκφραση ευγνωμοσύνης συνδέεται άμεσα με την ευτυχία αλλά και την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων δύσκολων στιγμών.
  1. Καλλιεργώντας την αισιοδοξία: Επιδιώκουμε έναν αισιόδοξο και θετικό τρόπο σκέψης χωρίς άγχος και στρες.
  1. Όχι στις συγκρίσεις: Μάθε να είσαι άνετος με αυτό που είσαι, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Μάθε να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου ακόμα και στα λάθη του. Αυτό θα σε βοηθήσει να τον εξελίξεις και θα μάθεις να δέχεσαι περισσότερο και τους άλλους γύρω σου.
  1. Ναι στις ευγενικές πράξεις: Όσοι εκφράζουν έμπρακτα την καλοσύνη τους νιώθουν πιο ευτυχισμένοι. Ειδικά όσοι φροντίζουν άλλους εθελοντικά είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
  1. Φροντίζοντας τις σχέσεις μας: Αναπτύσσουμε την κοινωνική μας ζωή.  Οι κοινωνικά ενεργοί άνθρωποι έχουν στο σύνολό τους αυξημένη νοητική διαύγεια. Προστατεύουμε επίσης την ερωτική μας ζωή και τις σχέσεις με την οικογένειά μας, καθώς και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη μακροζωία μας.
  1. Αγαπημένες δραστηριότητες: Απομακρύνουμε τον κίνδυνο άνοιας και εξασκούμε τη μνήμη μας διαβάζοντας, μαθαίνοντας μια νέα γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο. Παραμένουμε δραστήριοι και ανακαλύπτουμε νέα χόμπι και δραστηριότητες που θα γεμίσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας.
  1. Πατώντας το «pause»: Ζήσε το παρόν χωρίς να ανατρέχεις συνεχώς στο παρελθόν ή στο μέλλον. Όσο βιάζεσαι, δε δίνεις στον εαυτό σου χώρο και χρόνο να απολαμβάνει αυτό που κάνει τώρα και δεν έρχεσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου.
  1. Έμφαση στους στόχους: Μπορεί να είναι στόχοι αυτογνωσίας, στόχοι πνευματικής εξέλιξης, στόχοι καθημερινότητας, στόχοι απόκτησης νέων δεξιοτήτων. Αρκεί οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί και με νόημα για τον καθένα μας.
  1. Ναι στη συγχώρεση: Το να κατηγορούμε τους άλλους γι’ αυτά που μας έκαναν ή μας προκάλεσαν, μας κάνει να χάνουμε το τώρα και να γεμίζουμε με αρνητικά συναισθήματα που δηλητηριάζουν τη δική μας ζωή. Γι’ αυτό πάρε τη γνώση που σου δίνει κάθε εμπειρία και προχώρα παρακάτω.
  2. Προσέχοντας το σώμα μας: Κάνουμε πάντα τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του γιατρού και του φροντιστή ή γηροκόμου μας. Ασκούμαστε συστηματικά και ακολουθούμε τις συμβουλές και υποδείξεις του φυσικοθεραπευτή μας.

«Happiness: The Nature and Nurture», David Lykken

Επισκεφτείτε το blog μας για περισσότερα άρθρα.

Επιμέλεια άρθρου:

ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γιώτα Παπαγεωργίου, Ψυχολόγος

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Παπαδοπούλειον Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
Papadopoulion Residential Home for Seniors
www.papadopoulion.gr
info@papadopoulion.gr
+30 27210 62235

 

 

 

 

Call Now Button