Οι συντεταγμένες μας:     37°    3΄   37΄΄  –    N     22°   6´   33´´

240

από Αθήνα

730

από Θεσσαλονίκη

150

Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας ``Ελευθέριος Βενιζέλος`` με αυτοκίνητο

5

Από το κέντρο της Καλαμάτας με αυτοκίνητο

730

από Θεσσαλονίκη

10

από Αεροδρόμιο Καλαμάτας

15

Από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας σε επείγουσα περίπτωση με το ιδιωτικό ασθενοφόρο της μονάδας μας

10

Από τις αμμώδεις παραλίες της Μεσσηνίας με αυτοκίνητο
Από το αεροδρόμιο (KLX) «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»

Κατά την έξοδο σας από το αεροδρόμιο στρίψτε αριστερά. Στον κυκλικό κόμβο στρίψτε αριστερά πάλι προς Αθήνα. Οδηγήστε περίπου 600 μέτρα, στρίψτε δεξιά για να εισέλθετε στον αυτοκινητόδρομο Α7. Οδηγήστε έως την έξοδο 20 προς Λαϊκα. (K237,5). Μόλις βγείτε ακολουθήστε την πινακίδα προς κέντρο. Οδηγείστε μέσα από την κατοικημένη περιοχή, έως την 1η διασταύρωση όπου θα στρίψετε αριστερά. Οδηγείστε στο στενό δρόμο ακολουθώντας τις πινακίδες προς Παπαδοπούλειον. Στο εκκλησάκι ‘Αγ. Αικατερίνη’ περάστε κάτω από τη γέφυρα  και στρίψτε δεξιά. Μετά από περίπου 400 μέτρα στο αριστερό σας χέρι, θα συναντήσετε το Parking των εγκαταστάσεων μας. Έχετε φτάσει. Καλώς ήρθατε!

Από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (ΑΤΗ)

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας εισέλθετε στην Ε94/ Α6 αυτοκινητόδρομο προς Ελευσίνα. Μετά τα διόδια της Κορίνθου, περίπου στα 70 χλμ εισέλθετε στον αυτοκινητόδρομο Ε65/Α7 με κατεύθυνση προς Τρίπολη & Καλαμάτα. Μετά από 2 ώρες περίπου, εγκαταλείψτε τον αυτοκινητόδρομο στην έξοδο 20 προς Λαϊκα. (K237,5). Μόλις βγείτε ακολουθήστε την πινακίδα προς κέντρο. Οδηγείστε μέσα από την κατοικημένη περιοχή, έως την 1η διασταύρωση όπου θα στρίψετε αριστερά. Οδηγείστε στο στενό δρόμο ακολουθώντας τις πινακίδες προς Παπαδοπούλειον. Στο εκκλησάκι ‘Αγ. Αικατερίνη’ περάστε κάτω από τη γέφυρα  και στρίψτε δεξιά. Μετά από περίπου 400 μέτρα στο αριστερό σας χέρι, θα συναντήσετε το Parking των εγκαταστάσεων μας. Έχετε φτάσει στην περιοχή Κατσέικα και στο Παπαδοπούλειον! Καλώς ήρθατε!

Από Μάνη

Ερχόμενοι από Μάνη, στη διασταύρωση στο ξενοδοχείο Messinian Bay συνεχίστε ευθεία προς Καλαμάτα. Στην επόμενη διασταύρωση στα 2 χλμ, ακολουθήστε την πινακίδα προς Αθήνα. Εισέλθετε στον αυτοκινητόδρομο Α7 προς Αθήνα.  Βγείτε στην έξοδο 20 προς Λαϊκα.. Μόλις βγείτε ακολουθήστε την πινακίδα προς κέντρο. Οδηγείστε μέσα από την κατοικημένη περιοχή, έως την 1η διασταύρωση όπου θα στρίψετε αριστερά. Οδηγείστε στο στενό δρόμο ακολουθώντας τις πινακίδες προς Παπαδοπούλειον. Στο εκκλησάκι ‘Αγ. Αικατερίνη’ περάστε κάτω από τη γέφυρα  και στρίψτε δεξιά. Μετά από περίπου 400 μέτρα στο αριστερό σας χέρι, θα συναντήσετε το Parking των εγκαταστάσεων μας. Έχετε φτάσει στην περιοχή Κατσέικα και στο Παπαδοπούλειον!   Καλώς ήρθατε!

Από το κέντρο της πόλης – μέσω της οδού Αρτέμιδος

Από το κέντρο της πόλης της Καλαμάτας οδηγηθείτε προς την οδό Αρτέμιδος στο ρεύμα ανόδου προς το Σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Στο φωτεινό σηματοδότη που βρίσκεται στο ύψος του Μπενάκειου – 5ου Δημοτικού Σχολείου στρίψτε αριστερά στην οδό Λεϊκων. Οδηγείτε όλο ευθεία στην οδό Λεϊκων και τέρμα του δρόμου στρίψτε δεξιά. Συνεχίστε ευθεία ώσπου να συναντήσετε την μεγάλη πρώτη αριστερή στροφή. Μην στρίψετε, συνεχίστε ευθεία ακολουθώντας τις πινακίδες προς Παπαδοπούλειον.  Οδηγείστε ανάμεσα στο στενό δρόμο ανηφορικά. Στο εκκλησάκι ‘Αγ. Αικατερίνη’ περάστε αριστερά κάτω από τη γέφυρα και στρίψτε δεξιά. Μετά από περίπου 400 μέτρα στο αριστερό σας χέρι, θα συναντήσετε το Parking των εγκαταστάσεων μας. Έχετε φτάσει στην περιοχή Κατσέικα και στο Παπαδοπούλειον!  Καλώς ήρθατε!

Καλαμάτα

Μια πόλη με χίλια πρόσωπα και με χαρακτήρα που παρασύρει και τον πιο διστακτικό. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη, καθώς χρόνο με το χρόνο σαγηνεύει όλο και περισσότερους ντόπιους και ξένους.  Κάτω από τον επιβλητικό Ταΰγετο, στην αγκαλιά του Μεσσηνιακού κόλπου, η Καλαμάτα σας καλεί  σε μια εξόρμηση που τα έχει όλα.
Η παραλία της είναι ατελείωτη, από τη Βέργα ως το λιμάνι της Καλαμάτας, απλώνεται με συνολικό μήκος 5 χλμ. και είναι ζωντανή όλη τη μέρα: μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πολυσύχναστα παραλιακά μπαρ, ντιζαϊνάτα καφέ, ταβέρνες και ουζερί, θαλάσσια σπορ, λούνα παρκ και πολλά άλλα.
Η πόλη είναι σύγχρονη, με έντονη νυχτερινή ζωή και πολλές επιλογές καθόλη τη διάρκεια της μέρας,  χωρίς όμως να θυσιάζει τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το  κάστρο και τη μονή Καλογραιών, όπου ακόμη φτιάχνουν τα περίφημα καλαματιανά μαντήλια.  Και συνεχίστε στα στενά και τους δρόμους της πόλης μέχρι να βγείτε παραλία, κτήρια με αύρα νεοκλασική, πλατείες με ναούς του 19ου αιώνα, καταστήματα με επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ, καταστήματα τέχνης, παραδοσιακά καφενεία, όλα στα πόδια σας. Αν βρεθείτε δε  καλοκαιρινούς μήνες εδώ, μην παραλείψετε να παραστείτε στο Φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας, που τραβά τα βλέμματα όλου του Ευρωπαϊκού νότου.
Ανακαλύψτε την ιστορία της πόλης  που κρύβεται σε κάθε δρόμο, σε κάθε κτήριο. Αξιοθέατα θα συναντήσετε παντού στην Καλαμάτα.  Η εκκλησία της Υπαπαντής που ξεχωρίζει στην πόλη, με τα κωδωνοστάσια και τους ασημένιους τρούλους. Βόρεια του ναού, το Δημοτικό Ωδείο στην οδό Αλεξανδράκη. Στη συμβολή των οδών Κυριακού και Αγίου Ιωάννου, το νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει το ενδιαφέρον Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Καλαμάτα

Νοτιότερα, η πλατεία Όθωνος, όπου άλλοτε λειτουργούσε η κεντρική αγορά. Στην οδό Παπάζογλου, η Δημοτική Πινακοθήκη σε ένα ακόμη νεοκλασικό και, σχεδόν απέναντι, το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας. Στην πλατεία της 23ης Μαρτίου, η ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων: ο αρχικός ναός που σήμερα στεγάζει το ιερό κτίστηκε στη βυζαντινή περίοδο. Και λίγο πιο πέρα το πάρκο Σιδηροδρόμων, ένα από τα πρώτα θεματικά πάρκα της Ελλάδας.

Και, ενώ απολαμβάνετε τη βόλτα σας, σταματήστε σε ένα από τα  μοντέρνα καφέ, τα παραλιακά μπαρ ή τα εστιατόρια και δοκιμάσετε τις ξεχωριστές γεύσεις αυτού του τόπου που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Μεσσηνία Ευλογημένος Τόπος

Ο Ευριπίδης ονομάζει την Μεσσηνία «Καλλίκαρπο» λόγω της ομορφιάς και της εύφορης πλούσιας γης της. Περιβάλλεται από 140 χλμ ακτών, με πανέμορφες παραλίες, όρμους, γραφικά λιμανάκια ξεκινώντας από την μία πλευρά με τον Μεσσηνιακό κόλπο και φτάνοντας από την άλλη στο Ιόνιο πέλαγος.
Στο εσωτερικό, ο Ταΰγετος, «ο θρύλος του Μωρηά» με την άγρια ομορφιά, τα δάση με έλατα και πεύκα, τα σπάνια φυτά, τις κορυφές, τα φαράγγια, τις χαράδρες αλλά και τα γραφικά χωριά.

Αρχαιολογικοί χώροι

Στον Δήμο Καλαμάτας υπάρχουν πολλοί και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως των Ακοβίτικων, του Ελαιοχωρίου, του Βόλιμου Αρτεμισίας και της Αρχαίας Θουρίας.

Αρχαιολογικός χώρος Ακοβίτικα

Στις παρυφές του αστικού συγκροτήματος, δυτικά της πόλης της Καλαμάτας, βρίσκονται δύο σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις στην ανατολική πλευρά του ποταμού Άρι. Πρόκειται για το Πρωτοελλαδικό Μέγαρο της 3ης χιλιετίας π.Χ., που φανερώνει την ύπαρξη κάποιας μορφής κεντρικής εξουσίας στην περιοχή. Το Μέγαρο αποτελείτο από μια κεντρική αίθουσα και βοηθητικούς χώρους, η ιδιαιτερότητά του όμως έγκειται στους διαδρόμους που το περιβάλλουν, που παραπέμπουν σε ελάχιστα, σπάνιας αρχιτεκτονικής, κτίρια της ίδιας εποχής, που ανήκαν σε ισχυρούς άρχοντες με μεγάλη κοινωνική και διοικητική δύναμη. Σε ξεχωριστό περιφραγμένο χώρο πλησίον  βρίσκεται σημαντικό ιερό του 6ου αι. π.Χ., αφιερωμένο στον θεό Ποσειδώνα, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές που βρέθηκαν εκεί καθώς και τα χαρακτηριστικά αφιερώματα των αλιέων πιστών.o.

Αρχαιολογικός χώρος της κλασικής πόλης Θουρίας.

Στην αρχαία Θουρία, την πρώτη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας πριν από την ίδρυση της αρχαίας Μεσσήνης, έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα, τόσο από τους μυκηναϊκούς όσο και από τους κλασσικούς χρόνους. Η πόλη φαίνεται ότι κατοικήθηκε από την 3η χιλιετία π.Χ. Στους μυκηναϊκούς χρόνους η περιοχή ταυτίζεται με την ομηρική Άνθεια και απέκτησε τεράστια ακμή όπως μαρτυρεί το εκτεταμένο νεκροταφείο των επιβλητικών θαλαμωτών τάφων στα Ελληνικά, που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές καθώς και ο ηγεμονικός θολωτός τάφος με το πλήθος των πολύτιμων ευρημάτων στην Άνθεια, στη θέση Ράχη. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η αρχαία πόλη ήταν πυκνοκατοικημένη κατά τους κλασικούς χρόνους με τειχισμένη ακρόπολη και λαμπρούς ναούς, ενώ από τη ρωμαϊκή εποχή σώζεται το άριστα διατηρημένο ρωμαϊκό λουτρό. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Πολλά από τα ευρήματα αυτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Αλλά όλη η περιοχή της Μεσσηνίας παρουσιάζει σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η αρχαία Μεσσήνη, το Ανάκτορο του Νέστορα, οι αρχαίες Θαλαμές,το Ιερό του Παμίσου και η Περιστεριά αξίζουν κάθε λεπτό του χρόνου σας, σε ένα εντυπωσιακό ταξίδι στα βάθη της ιστορίας.

Αρχαιολογικός χώρος Ελαιοχωρίου

Το Ελαιοχώρι στο σύνολό του με την γύρω περιοχή περιλαμβάνει ερείπια μνημειώδους πολυγωνικού τοίχου (αρχαία οχύρωση) το οποίο κτίστηκε μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Μεσσήνης. Η περιοχή ταυτίζεται με την αρχαία πόλη «Καλάμαι».

Αρχαίο Ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος στο Βόλιμο Αρτεμισίας

Σε δύσβατη ορεινή περιοχή στις πλαγιές του Ταϋγέτου βρίσκεται το περίφημο και εξαιρετικής ιστορικής σημασίας αρχαίο ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος. Ο τόπος λόγω της μεγάλης στρατιωτικής του σημασίας αποτέλεσε αντικείμενο διεκδικήσεων μεταξύ Μεσσήνιων και Λακεδαιμονίων. Στο εξωκκλήσι που βρίσκεται στο χώρο υπάρχει εντοιχισμένο άφθονο επιγραφικό υλικό, πολύτιμο για την ταύτιση του ιερού, ενώ πολλά από τα αρχαία ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

Η αρχαία Μεσσήνη

Μόλις 30 χλμ. από την Καλαμάτα θα βρεθείτε σε έναν συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο, από τους σημαντικότερους στην Πελοπόννησο. Η αρχαία Μεσσήνη χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναούς, οικίες, τείχη και δημόσια κτήρια, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Θα δείτε, μεταξύ άλλων, το τείχος που χρονολογείται στον 3ο αι. π.Χ. με κυρίαρχη την Αρκαδική Πύλη και τους οκτώ πύργους της, δημόσια κτήρια, την Αγορά, τον ναό της Αρτέμιδος Φωσφόρου ή Ορθίας, το Στάδιο, το Ηρώο, το θέατρο, την κρήνη και κατοικίες. Από το καλοκαίρι του 2013 το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης εγκαινιάστηκε και επαναλειτουργεί, ώστε να φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα.

Κλίμα

Η περιοχή της Μεσσηνίας  είναι φημισμένη για το εξαιρετικό της κλίμα με την μυρωδάτη άνοιξη, το ζεστό καλοκαίρι και έναν ήπιο χειμώνα και για τον λόγο αυτό θεωρείται ιδανικός προορισμός σε κάθε εποχή.

Ιδιαίτερα η περιοχή Κατσέικα, στους πρόποδες του μαγευτικού Ταϋγέτου, όπου είναι κτισμένη η πρότυπη μονάδα μας, χαρακτηρίζεται από σχεδόν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες μιας και έχει την ελάχιστη δυνατή υγρασία σε σχέση με όλη την υπόλοιπη παραθαλάσσια Καλαμάτα.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Πρωτεύουσα της Μεσσηνίας Καλαμάτα
Πληθυσμός της Μεσσηνίας 166,000
Πληθυσμός  της Καλαμάτας 60,000
Επίσημη Γλώσσα Ελληνική. Οι περισσότεροι Έλληνες μιλούν την Αγγλική Γλώσσα
Θρησκεία Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι
Ευρωπαϊκή Ένωση Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ από το 1981
Νόμισμα Euro (€)
Τηλεφωνικός κωδικός για Ελλάδα +30
Σύστημα Υγείας Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας
Τράπεζες & Ταχυδρομεία Όλες οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν υποκαταστήματα στην πόλη της Καλαμάτας και σε γειτονικές περιοχές. Στα ΑΤΜ γίνονται δεκτές οι περισσότερες διεθνείς τραπεζικές κάρτες.